Bouwvergunning a.u.b.

 

Pasen in Veliko Tarnovo, Bulgarije

Die ene gele bol is een ei, geen helm.

De constructietekeningen zijn binnen. We wachten nog op het startsein: de officiële bouwvergunning van de gemeente Veliko Tarnovo. Als het goed is, hebben we over twee weken alle vereiste documenten in bezit en kunnen we eindelijk beginnen met de verbouwing. De mannen van de gemeente lijken zich echter met belangrijkere zaken bezig te houden, zoals de voorbereidingen voor Pasen. Ze zijn er in groten getale op uitgetrokken met vrachtwagens vol gekleurde reuzen-paaseieren om die overal in de stad op te hangen. Heel gezellig natuurlijk, maar of onze vergunning daadwerkelijk over twee weken klaar ligt moet ik nog zien. Intussen zijn wij alvast op zoek gegaan naar werklui. Maar hoe kom je aan goede, betrouwbare vakmannen?

Tijdens al dat wachten op tekeningen en vergunningen was mijn haar gegroeid tot ongekende lengte. Het zag eruit als stro. Ik durfde niet naar de kapper, want ik was bang dat ik met een jaren tachtig suikerspinkapsel weer naar buiten zou komen. Toen viel mijn oog op een gezellig klein kapperszaakje. De kapster had een lief gezicht en een leuk kapsel, dus ik besloot de sprong te wagen. Ze was heel spraakzaam. Mijn Bulgaars is inmiddels in zoverre verbeterd, dat ik in staat was een aardig gesprekje met haar te voeren. Ik vertelde over onze bouwval en dat het lastig is om goede, eerlijke werklui te vinden. Heel toevallig werkt haar schoonzoon in de bouw. Hij had met zijn team ook haar kapperszaak opgeknapt. Ik vond het er wel goed uit zien, dat kamertje van 12 vierkante meter met gootsteen. We hebben onze bouwval van 200 vierkante meter laten zien aan het door haar aangeraden klusteam. De offerte kwam verbazingwekkend snel na deze bezichtiging binnen: Een zeer karig kostenplaatje, in elkaar gedraaid door weliswaar erg vriendelijke, maar veel te jonge snuiters die geen constructietekeningen kunnen lezen. Dus nee, de schoonzoon van de kapper gaat het niet worden, maar ik ben wel blij met mijn nieuwe kapsel.

Maar wie dan wel? Na nog een aantal offertes te hebben aangevraagd bij min of meer willekeurige bouwbedrijven en aannemers, herinnerde Mitko’s vader zich ineens een collega uit de tijd dat hij zelf nog in de bouw werkte. Diens zoon, Kaloyan, toen nog een jongen van een jaar of zestien, hielp regelmatig bij hun werkzaamheden en is later een eigen bedrijf begonnen. We hebben contact opgenomen met deze jongen, nu Mitko’s leeftijd, en hebben ook hem het huis laten zien. Beide vaders waren meegekomen, blij om elkaar na al die jaren weer te zien. Ze blijken een hechte band te hebben. Zowel vader als zoon leken mij eerlijke, ervaren vakmannen. Kaloyan houdt zich echter vooral bezig met werkzaamheden die de afwerking betreffen, dus hij zou pas in het laatste stadium van de verbouwing bij ons aan de slag gaan. Maar hij kent allerlei, volgens hem zeer betrouwbare werklui, met ieder hun eigen specialiteit. Hij kan een soort draaiboek maken, waarbij hij de verschillende werkzaamheden toekent aan de mensen uit zijn netwerk. Kaloyan heeft meteen contact opgenomen met een collega, die de grofbouw op zich zou kunnen nemen. Samen met die collega is hij nu bezig een offerte voor ons op te stellen. We wachten af.

Ook onze bouwval wacht geduldig af, hoewel ik zelf bij tijd en wijle wel eens mijn geduld verlies. Ik wil zo graag dat er nu eindelijk eens iets tastbaars gaat gebeuren. In mei hebben we het huis gekocht en nu, tien maanden later, staat het er nog net zo florisant bij als toen. Soms krijg ik daardoor te maken met hevige wat-doen-we-hier-eigenlijk-aanvallen, die tot nu toe gelukkig vrij rap weer over waaien. We leven hier. Ik leer Bulgaars, Mitko werkt, de kinderen spelen. Maar wat zal het een opluchting zijn als het startsein straks klinkt.

Bouwval

2 comments for “Bouwvergunning a.u.b.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Het modereren van reacties is ingeschakeld. Het kan even duren voordat je opmerking wordt weergegeven.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.