Bulgarska rabota

Stel, je huurt een appartement in Bulgarije. Na enkele maanden blijkt, dat de badkamer ieder moment de kelder in kan zakken. Je gaat op zoek naar een ander huis, met de absolute voorwaarde dat het moet beschikken over een veilige badkamer. Al gauw vind je een leuke woning, met balkon en tuin, aan een rustige weg en, jazeker, met een heerlijk ruime badkamer. Je vraagt tijdens de bezichtiging hoe groot de kans is dat deze badkamer in het appartement van de benedenbuurvrouw belandt. Makelaar en huurbaas lijken niet eens verbaasd over deze vraag, hetgeen jou dan weer verbaast. In alle ernst antwoorden ze dat die kans te verwaarlozen is.

Er is echter wel een probleempje met de badkamer: het water is vooralsnog afgesloten. De huurbaas legt uit, dat er een wet bestaat, die inhoudt dat een badkamer zich onder geen enkele voorwaarde boven een slaapkamer mag bevinden. De vraag waarom er in Bulgarije onder een badkamer geen slaapkamer mag zijn, lijkt niemand bezig te houden. Het is een wet, dus het is gewoon zo en dat kan je dan maar beter accepteren. Daar hoef je verder niet meer over te praten.

 

Bulgarska rabota

 

Desondanks begin je, kritisch als je bent, te peinzen over het waarom. Je bedenkt dat het best eens zo zou kunnen zijn, dat die Bulgaarse wet betrekking heeft op het verschijnsel van door de grond zakkende badkamers en de plek waar die badkamers dan terecht komen. Misschien zit er wel wat in, denk je ineens, en is het niet erg veilig voor een slapende benedenbuurvrouw, als er plotsklaps een badkamer door het plafond van haar slaapkamer naar beneden dondert. Al liggend kan ze dan natuurlijk geen kant meer op. Wellicht is het beter als de badkamer door het plafond van de kelder naar beneden lazert, waar toch niet vaak iemand komt. Of door het plafond van de keuken, terwijl de benedenbuurvrouw bijvoorbeeld aan het aanrecht staat. Reeds in staande positie kan ze misschien nog op tijd wegkomen, zodat ze jouw wc-pot dan wel badkuip weet te ontwijken. Op zich zou dat best een sympathieke gedachtegang zijn van de Bulgaarse wettenmakers.

De huurbaas legt de situatie verder uit. De benedenbuurvrouw blijkt de ruimte onder de badkamer nog maar pas gebombardeerd te hebben tot slaapkamer. Vervolgens heeft zij bij de gemeente schriftelijk een klacht ingediend: ‘Hoi gemeente, er is een badkamer boven mijn slaapkamer en dat mag dus helemaal niet. Dat was het. Groetjes van de benedenbuurvrouw.’

‘Maar die badkamer,’ vraag je, verward door al die merkwaardige mededelingen die je in korte tijd moet verwerken, ‘was die er dan inderdaad al voordat de buurvrouw besloot om de ruimte daaronder als slaapkamer in te richten?’ Je blijkt het goed te begrijpen. De huurbaas heeft alle documenten in huis die nodig zijn ter bewijsvoering. Het zal hooguit nog twee weken duren totdat je de badkamer naar behoeven kunt gebruiken.

Je vertelt de huurbaas nog dat de badkamer juist de reden is van je verhuizing, dus dat je er wel graag zeker van wilt zijn dat het in orde komt. Er wordt je op het hart gedrukt dat je je nergens zorgen over hoeft te maken. Je huurt het appartement en verhuist je hele hebben en houden er naartoe. Opgelucht dat je binnenkort weer zonder angst kunt douchen.

Dan is het pardoes februari 2016, een half jaar later. De badkamer is nog steeds afgesloten. Er zijn allerlei gesprekken gaande  tussen huisbaas, architect en gemeente en je wordt keurig op de hoogte gehouden van de bizarre en uiterst onbegrijpelijke ‘voortgang’. Ondertussen douche je nog steeds in het wc-hokje. Het lijkt er niet op dat je spoedig nogmaals door de grond zult zakken, maar deze werkwijze, tja, dat is nou wat je noemt Bulgarska rabota, oftewel de Bulgaarse gang van zaken.

Kan je het je voorstellen?

 

 

 

 

2 comments for “Bulgarska rabota

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Het modereren van reacties is ingeschakeld. Het kan even duren voordat je opmerking wordt weergegeven.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.