Ons huis-to-be!

Zoals eerder al eens vermeld, hebben we een bouwval gekocht in het mooie oude gedeelte van Veliko Tarnovo. En een bouwval is het! Ik heb het zelf nooit van binnen gezien. Mitko is er geweest en heeft het huis uitgebreid bekeken van binnen en van buiten, samen met zijn vader en een vriend die in de bouw werkt. Vorig jaar hebben we het huis ernaast gehuurd voor een maandje, dus ik ken het huis van buiten wel een beetje, maar toen wisten we natuurlijk nog niet dat we het zouden kopen. De locatie is echt prachtig: vlakbij het oude stadscentrum, aan de rivier, met uitzicht op een groene heuvel. Er zit een grote voor- en achtertuin bij, wat echt uniek is zo vlakbij het centrum. De fundering van het huis bestaat uit het gesteente van de heuvel en de basismuren zijn tachtig centimeter dik, dus het huis zal niet snel instorten (al zou je dat niet zeggen als je de foto’s ziet). Het huis is een nationaal monument vanwege de historische waarde van de hele wijk.

We hebben foto’s van de makelaar gekregen, slechte, wazige kiekjes die hij ook op z’n website had gezet. Uit die foto’s valt niet veel op te maken, behalve dat het huis gewoon een dikke puinhoop is. Ik vind het inmiddels wel een mooie puinhoop. Onze puinhoop. Maar misschien vind ik het allemaal wel iets minder romantisch als ik deze puinhoop straks met eigen ogen heb mogen aanschouwen. We zullen zien.

Huis to be

Foto’s makelaar

Ja, dat is niet zo best. Gelukkig hoeft het niet snel bewoonbaar te zijn, want we hebben een heel fijn huis gehuurd voor de komende tijd. Het idee is dat dit onze vaste plek in Bulgarije wordt voor de toekomst. Ons vakantiehuis eigenlijk. Maar het zou natuurlijk wel leuk zijn als het af is ruim voor ons vertrek terug naar Nederland, zodat we er nog een jaartje kunnen wonen.

In samenwerking met een Bulgaarse architect hebben we hele mooie tekeningen gemaakt van het huis zoals het moet worden na de verbouwing. Ik kan er urenlang bij wegdromen. Dan zie ik al helemaal voor me hoe we lekker op onze veranda in de schaduw zitten op een hete zomermiddag, koud biertje erbij rechtstreeks uit de keuken met openslaande deuren… We hebben zelf alles bedacht en getekend in het programma Floorplanner. Ontzettend leuk om te doen! Vervolgens heeft de architect bekeken of alles mogelijk was en er professionele plattegronden en 3D tekeningen van gemaakt. We hebben geprobeerd om de oude Bulgaarse stijl zo goed mogelijk in stand te houden en tegelijkertijd een praktische indeling te verkrijgen. Als het even kan (d.w.z. als het betaalbaar is), willen we lekker veel hout en natuursteen gebruiken.

Gezien vanaf de voorkant, lijkt het huis net een klein laag schuurtje, doordat het tegen een heuvel is aangebouwd. Aan de achterkant daarentegen kan je zien dat het een enorm huis betreft. In zijn geheel heeft het huis een oppervlakte van 200 vierkante meter. Als je in

huis to bede nabije dan wel verre toekomst het huis binnenkomt door de voordeur, sta je in een hal met deuren naar de drie slaapkamers, een deur naar de kleine maar lichte studeer-/logeerkamer met balkon en een deur naar de badkamer. In het midden van de hal bevindt zich de trap naar beneden. Dat is gek: Je komt het huis binnen en je bent meteen boven. Maar het is leuk dat je de hele benedenverdieping, met veranda en uitzicht en al, dan nog te wachten staat. Beneden kom je weer in een halletje waar de achterdeur naar de veranda, de klapdeuren naar de woonkamer met keuken, de deur naar de douche/wc en de deur naar de tweede ruime studeer-/logeerkamer zich bevinden. Deze studeer-/logeerkamer is heel ruim en heeft een huis to begrote inbouwkast rechts achterin, waar een oude traditionele oven in de achtermuur is ingebouwd. Een rare plek voor een oven. We weten nog niet wat we ermee gaan doen, maar in die inbouwkast komen in elk geval de wasmachine en de droger. In de woonkamer is een vrij donker zitgedeelte. Er kunnen geen ramen in de achterwand worden gemaakt, aangezien deze wand op de rotsen steunt. Misschien is het daar op warme dagen wel heel lekker koel. Links achterin dat zitgedeelte is de trapkast, die we als bergruimte willen gebruiken. Eventueel kunnen we daar een open haard maken, bedachten we vorige week ineens. Voorin de woonkamer is een licht eetgedeelte met in de aanbouw een open keuken met openslaande deuren naar de veranda. Ja, de veranda, dat wordt echt fantastisch ‘s zomers.

En als je dan vanaf de veranda het trapje omlaag loopt, dan sta je in onze mooie groene achtertuin met grote walnotenboom. Ik denk dat ik onder die boom ook leuk een opblaaszwembad kan neerzetten met daarnaast mijn mega luie ANWB vakantiestoel met bekerhouder.

0 comments for “Ons huis-to-be!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Het modereren van reacties is ingeschakeld. Het kan even duren voordat je opmerking wordt weergegeven.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.