Project Bulgarije

BulgarijeSamen met mijn gezin, bestaande uit een Bulgaarse man en twee half-Bulgaarse peuters, ben ik eind 2014 verhuisd van Groningen naar Veliko Tarnovo, Bulgarije. Deze stad ligt in het noorden des lands aan de rivier de Jantra en aan de voet van de Balkan. Op de kaart vind je Veliko Tarnovo tussen Sofia en de Zwarte Zee. De Veliko Tarnovonaren zijn trots op vele zaken, zo ook op het feit dat hun stad ooit de hoofdstad was van het Tweede Bulgaarse Rijk.

Een grote stap in ons leven, al is het dan een tijdelijke stap. Een stap van een jaar of twee, drie. We vinden het belangrijk dat onze half-Bulgaarse kinderen hun Bulgaarse familieleden leren kennen en ook de taal leren spreken. Onze wens is dat ze in de toekomst niet alleen in Nederland, maar ook in Bulgarije een fijne plek hebben waar ze zich thuis voelen. Om die reden hebben we in het mooie Veliko Tarnovo, waar de vader van de betreffende peuters vandaan komt, een huis gekocht. Een opknapper. ‘ Opknapper’ is eigenlijk nog zacht uitgedrukt. Een bouwval is het, een ruïne. De renovatie geven we uit handen, maar we zullen het er nog druk genoeg mee krijgen, zo is de verwachting. Tijdens de verbouwing huren we een huis tot onze ruïne een paleisje is.

Over twee tot drie jaar hopen we dat het huis klaar is. Daarna keren we terug naar Nederland, zodat de kinderen daar naar school kunnen gaan. Als alles volgens plan verloopt, zullen we in de toekomst nog vele schoolvakanties doorbrengen in ons eigen huis in Bulgarije. Op die manier krijgen onze kinderen twee thuizen en raken ze gewend aan beide culturen. Dat is het idee.

Allemaal mooi en aardig, zou je misschien denken, maar is Project Bulgarije wel realistisch? De term project klinkt planmatig en een plan is dan ook steeds ons uitgangspunt. Je kunt echter alles wel tot in de puntjes plannen en organiseren, maar, zo bleek al toen we nauwelijks goed en wel vertrokken waren, uiteindelijk heb je slechts weinig in de hand.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Het modereren van reacties is ingeschakeld. Het kan even duren voordat je opmerking wordt weergegeven.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.