Beter Weten weet het beter

Onze bouwval is een monument. Een monumentale bouwval. Voor de verbouwing van een monument heb je vergunningen nodig. Om vergunningen te krijgen, heb je bouwtekeningen nodig. Tot nu toe niets nieuws onder de zon.

In Bulgarije moeten de bouwtekeningen worden goedgekeurd en ondertekend door de minister van Cultuur in eigen persoon. De goede man heeft het natuurlijk vreselijk druk, dus als je niet tot het einde der dagen wilt wachten met je verbouwing, kan je het beste maar een architect in de arm nemen die ‘mensen kent’. Als je hem wat leva’s toeschuift, dan kent Rumen mensen.

Rumen, onze rots in de branding. We hebben de samenwerking steeds als erg prettig ervaren. Samen zijn we tot een fantastisch ontwerp gekomen. De vergunningen die voortvloeiden uit de ontwerptekeningen lagen al spoedig klaar op zijn bureau, want Rumen kent mensen. Goed nieuws dus. Nu alleen de constructietekeningen nog. Omdat hij zelf geen constructietekenaar is, heeft hij het maken van de constructietekeningen gedelegeerd aan een van de mensen die hij kent: een betrouwbare, voor het karwei zeer gekwalificeerde collega met een hele berg ervaring. En ja hoor, al in oktober, toen we nog in Groningen woonden, belde Rumen ons enthousiast op met de mededeling dat de constructietekeningen inmiddels ter goedkeuring op het ministerie lagen. Dus ook die laatste vergunningen zouden we weldra in de pocket hebben. Ideaal, zo’n man die mensen kent.

Wij wilden de constructietekeningen graag digitaal hebben, omdat we dan vanuit Groningen alvast offertes konden aanvragen bij een aantal aannemers in Veliko Tarnovo. ‘De tekeningen zijn opgeslagen in een nogal lastig te verzenden formaat’, zei Rumen. We vroegen of hij de tekeningen dan misschien kon converteren naar een ander, wel te verzenden formaat, maar dat bleek niet zo gemakkelijk te zijn. Hij had de tekeningen namelijk zelf ook niet digitaal. En inderdaad, in dat geval is het een lastige klus om de tekeningen te converteren naar een ander formaat. De man, die de tekeningen in kwestie op zijn computer had staan, zat op dat moment in het buitenland en was volgens Rumen moeilijk te bereiken. ‘Niks aan te doen.’

Ook nu we in Bulgarije wonen, hebben we regelmatig contact met Rumen over de constructietekeningen. ‘Ik heb de tekenaar gebeld, maar hij neemt niet op. Niks aan te doen.’ ‘Ik ben bij hem langs geweest in Sofia, maar hij ligt ziek op bed. Niks aan te doen.’ De zaken staan er nu als volgt voor: Dinsdag aanstaande stuurt de constructietekenaar de tekeningen digitaal op naar Rumen. Laatstgenoemde neemt vervolgens aan het eind van de middag contact met ons op.

Merkwaardig hoe lang zoiets door kan gaan, hoeveel je soms van een ander accepteert, tegen beter weten in. Want Beter Weten was er al die tijd al. Hij begon in oktober al wantrouwig te worden, maar bleef toen nog enigszins op de achtergrond, met zijn zachte stemmetje af en toe vragen stellend: ‘Klopt dit wel?’ Rumen, onze grote steun en toeverlaat, wilden wij zo graag vertrouwen, dat we Beter Weten met z’n twijfels gaarne links lieten liggen. Maar Beter Weten liet zich niet voor eeuwig negeren.

Na dat laatste telefoongesprek brulde hij ineens snoeihard: ‘Kom op zeg, die vent kan toch zeker wel even op verzenden klikken als hij ziek op bed ligt?’ Nog een laatste poging van onze kant om maar niet te hoeven toegeven: ‘Doe even rustig, hij zal die tekeningen wel alleen op zijn kantoor-computer hebben staan.’ Beter Weten keek ons vervolgens indringend aan. Hij zuchtte diep, waarop hij langzaam en uiterst ontstemd sprak: ‘Denk nu eens even heel goed na, jullie allebei. Toen die gast met z’n potlood en z’n liniaaltje zogenaamd terugkwam uit het buitenland, toen had hij toch wel honderd keer die tekeningen kunnen opsturen? Ja, als ze bestaan! Denk daar maar eens over na, stelletje onnozele halzen!’ Beter Weten is niet altijd even tactvol.

Na die uitbarsting van Beter Weten konden we er echt niet meer omheen. Als zelfs ik, een van de meest naïeve personen die ik ooit heb ontmoet, niet meer geloof in het bestaan van die tekeningen, dan kan het niet anders dan dat ze inderdaad niet bestaan. Die tekeningen bestaan niet. En dat feit op zich vinden we niet eens zo erg: tekeningen die wel bestaan zijn vast wel te realiseren op een of andere manier. Maar dat Rumen niet beter weet, valt ons op z’n zachtst gezegd een beetje tegen.

Dinsdag, als Rumen ons belt met de mededeling dat de constructietekenaar helaas nog steeds doodziek op bed ligt, niks aan te doen, dan zullen we hem zeggen dat de constructietekeningen, die al sinds oktober bij het ministerie liggen en in een lastig te verzenden formaat zijn opgeslagen, niet bestaan. En dat daar vast wel iets aan te doen valt.

Bouwproject

Onze monumentale bouwval, geduldig wachtend op een bouwvergunning.

0 comments for “Beter Weten weet het beter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Het modereren van reacties is ingeschakeld. Het kan even duren voordat je opmerking wordt weergegeven.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.