Tijd

Het regent. Ons bed staat op zolder onder het dakraam. Ik zit in kleermakerszit op het bed, de deken half over me heen getrokken, laptop op schoot en een kop thee op het nachtkastje. De druppels tikken tegen het raam vlak boven mijn hoofd, een geluid dat me aan vakanties doet denken. Gezellige regenachtige middagen in de tent. Mijn halflege luchtbed drukt de binnentent tegen de buitentent, waardoor mijn slaapzak nat wordt. Het maakt niet uit. Straks, als de zon weer doorbreekt, gooi ik die slaapzak over de tent. Zo weer droog. Ik pak het boek, waarin ik woon, en stop vijf gummibeertjes tegelijkertijd in mijn mond. Zorgeloos.

emigreren en wennen aan de nieuwe omgevingIneens dringt het tot me door dat ik me thuis voel, hier onder het dakraam op de zolder van ons huurhuis in Veliko Tarnovo. Wonderlijk, dat proces van gewenning. Een vriendin, die meerdere keren is verhuisd naar vreemde oorden, zei tegen me: ‘Wacht maar. Er komt een moment dat je over straat loopt en ineens beseft dat je niet meer voortdurend vol verwondering om je heen kijkt, chronisch verbaasd over het feit dat je ineens in Bulgarije woont met je hele gezin. Er komt een moment dat je zonder nadenken door de stad loopt, gewoon op weg naar je bestemming.’ Dat moment heb ik nog niet gehad.

Samen met de zon zorgt de tijd ervoor dat mijn slaapzak droogt. Samen met de regen zorgt de tijd ervoor dat ik me thuis voel in dit huis. En er komt een moment dat ik me thuis voel in deze stad. Maar of ik me ooit thuis zal voelen in dit land? De tijd zal het leren.

4 comments for “Tijd

 1. Avatar
  Martijn
  6 maart 2015 at 16:21

  Je schrijft echt mooi! Hoop dat dat thuis voelen in het land met de tijd ook zal komen…

 2. Avatar
  Eliza
  6 maart 2015 at 17:43

  Mooi stukje 🙂

 3. Avatar
  Jannie Jensma
  6 maart 2015 at 21:59

  Katrien, er woont een schrijfster in jou!!!
  Jannie

 4. Katrien Lammerts
  22 maart 2015 at 00:01

  Dank jullie wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.