Twee nationaliteiten: altijd maar half?

Ik vraag me wel eens af of onze dochters nou half Bulgaars en half Nederlands zijn, dan wel geheel Bulgaars en geheel Nederlands. Of iets ertussenin. ‘Half Bulgaars, half Nederlands’ impliceert voor mijn gevoel dat ze nooit ergens helemaal bij horen, nooit eens lekker helemaal Bulgaars of helemaal Nederlands zijn.

Op de kinderopvang hier in Bulgarije zijn onze kinderen niet anders dan de Bulgaarse kinderen. Ze doen volledig mee, met alles, en voelen zich daarbij duidelijk geen buitenbeentjes. Buiten de opvang brengen ze op uiteenlopende locaties allerlei Bulgaarse liederen ten gehore op een volume waaruit absoluut geen onzekerheid blijkt. Ook zijn ze volledig op de hoogte van een aantal Bulgaarse dansen, die ze soms zomaar uitgebreid tentoonstellen als we een straatmuzikant (proberen te) passeren. Wanneer ik mijn kinderen in dat soort situaties aanschouw, zie ik ze niet als slechts vijftig procent Bulgaars. Ik zou ze dan toch minstens tachtig procent geven, misschien wel negentig procent, of zelfs honderd.

Wanneer we Skypen met opa en oma in Nederland, dan hebben ze het over Sinterklaas, het hele jaar door eigenlijk. Of ze vertellen dat de hagelslag weer op is, waarna ze uit volle borst Berend Botje brullen. Dat lijkt mij toch ook wel meer dan slechts half Nederlands. Maar ja, stel dat ze geheel Nederlands en geheel Bulgaars zouden zijn, dan zou ons gezin bestaan uit drie Nederlanders en drie Bulgaren, wat ook weer niet waar is.

Soms zijn ze blijkbaar meer Bulgaars dan Nederlands en soms juist meer Nederlands dan Bulgaars. Laat ze dan ‘deels Bulgaars, deels Nederlands’ zijn, in plaats van altijd maar ‘fifty-fifty’. Dan kunnen ze tenminste vrijuit, waar en wanneer ze maar willen, 99,99999% Bulgaars zijn en maar 0,00001% Nederlands, of andersom, en alles wat daartussen zit.

Ach, eigenlijk maakt het geen bal uit hoe Bulgaars of Nederlands ze precies zijn. Als ze zich maar vrij voelen om te kunnen zijn wie ze zijn. En het is gewoonweg fantastisch om te zien hoe ze van twee culturen nu al helemaal zelf bepalen wat ze oppikken. Op geheel natuurlijke wijze.

 

Half Nederlands

 

6 comments for “Twee nationaliteiten: altijd maar half?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Het modereren van reacties is ingeschakeld. Het kan even duren voordat je opmerking wordt weergegeven.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.