Twee nationaliteiten: altijd maar half?

Ik vraag me wel eens af of onze dochters nou half Bulgaars en half Nederlands zijn, dan wel geheel Bulgaars en geheel Nederlands. Of iets ertussenin. ‘Half Bulgaars, half Nederlands’ impliceert voor mijn gevoel dat ze nooit ergens helemaal bij horen, nooit eens lekker helemaal Bulgaars of helemaal Nederlands zijn.

Op de kinderopvang hier in Bulgarije zijn onze kinderen niet anders dan de Bulgaarse kinderen. Ze doen volledig mee, met alles, en voelen zich daarbij duidelijk geen buitenbeentjes. Buiten de opvang brengen ze op uiteenlopende locaties allerlei Bulgaarse liederen ten gehore op een volume waaruit absoluut geen onzekerheid blijkt. Ook zijn ze volledig op de hoogte van een aantal Bulgaarse dansen, die ze soms zomaar uitgebreid tentoonstellen als we een straatmuzikant (proberen te) passeren. Wanneer ik mijn kinderen in dat soort situaties aanschouw, zie ik ze niet als slechts vijftig procent Bulgaars. Ik zou ze dan toch minstens tachtig procent geven, misschien wel negentig procent, of zelfs honderd.

Wanneer we Skypen met opa en oma in Nederland, dan hebben ze het over Sinterklaas, het hele jaar door eigenlijk. Of ze vertellen dat de hagelslag weer op is, waarna ze uit volle borst Berend Botje brullen. Dat lijkt mij toch ook wel meer dan slechts half Nederlands. Maar ja, stel dat ze geheel Nederlands en geheel Bulgaars zouden zijn, dan zou ons gezin bestaan uit drie Nederlanders en drie Bulgaren, wat ook weer niet waar is.

Soms zijn ze blijkbaar meer Bulgaars dan Nederlands en soms juist meer Nederlands dan Bulgaars. Laat ze dan ‘deels Bulgaars, deels Nederlands’ zijn, in plaats van altijd maar ‘fifty-fifty’. Dan kunnen ze tenminste vrijuit, waar en wanneer ze maar willen, 99,99999% Bulgaars zijn en maar 0,00001% Nederlands, of andersom, en alles wat daartussen zit.

Ach, eigenlijk maakt het geen bal uit hoe Bulgaars of Nederlands ze precies zijn. Als ze zich maar vrij voelen om te kunnen zijn wie ze zijn. En het is gewoonweg fantastisch om te zien hoe ze van twee culturen nu al helemaal zelf bepalen wat ze oppikken. Op geheel natuurlijke wijze.

 

Half Nederlands

 

6 comments for “Twee nationaliteiten: altijd maar half?

 1. Avatar
  Ina
  1 april 2016 at 09:41

  Gaan jullie weer terug naar Nederland?

 2. Avatar
  1 april 2016 at 10:14

  Wat weer een prachtig verhaal, Katrien. Wat mij betreft zijn jouw kinderen wie ze zijn en krijgen ze van hun ouders een enorme rijkdom mee die maakt dat ze meer zullen begrijpen van anderen dan de meeste mensen. Koester dat zoals jij je kinderen koestert. Veel liefs, Juul

 3. Avatar
  EJ
  1 april 2016 at 10:53

  Ze zijn in elk geval beiden, elk voor 200 %, onze prachtige kleinkinderen, nu eens in Nederland en dan weer in Bulgarije. En dan te bedenken dat we we ook nog zo’n 200% mooi kleinkind hebben dat zich nu eens in Nederland en dan weer in Hongarije manifesteert !

 4. Avatar
  tante lies
  1 april 2016 at 23:55

  lieve katrien, bij ons gaat het zo: een klein discours tussen vivian en niels:
  n: encore, encore. cést pas pour rire!
  v: ech-nie, jij maakt een grapje
  n: non, ca pique!
  v: prikt niet, is appelmoes!
  n: oma, ik wil stofzuiger.kkkan wel
  v: maak alles schoon. beetje dom.
  zijn ze half frans, half nederlands? ze zijn kostelijk! ze zijn wie ze zijn, hoe klein ook. en dat geldt ook voor jullie meisjes, alvast gefeliciteerd met bojanna’s derde verjaardag! liefs voor allemaal, lies.

 5. Avatar
  4 april 2016 at 13:30

  lieve Katrien en Mitko,
  ik vind het prachtig om te lezen hoe jullie meisjes zich ontwikkelen. Daar moet haast wel iets heel bijzonders uit groeien. En wat het belangrijkst is: ze voelen zich gelukkig. Ik hoop dat ze jullie daarmee aansteken. Ga zo door!

  Jannie

 6. Avatar
  Ruud van Breemen
  5 april 2016 at 09:20

  Was gisteren weer even in het mooie Veliko Tarnovo en realiseer me dat jullie twee kleintjes hier heel fijn opgroeien. Blijft een genoegen je verhalen te lezen. Wherever you go; blijf ons verblijden met je berichten. Vriendelijke groeten uit Varna. Ruud en Anita.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Het modereren van reacties is ingeschakeld. Het kan even duren voordat je opmerking wordt weergegeven.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.