Verbouwing van start en baan in zicht

 

Project Bulgarije

Project Bulgarije is lang geleden gestart, al is daarvan tot nu toe nog geen enkel visueel bewijs. De bouwval is nog steeds dezelfde bouwval als een jaar geleden. Maar, en daar zijn we heel blij mee, we hebben onze aannemer gevonden. Vanaf begin juni gaat het dak eraf!

Huis gaat plat en wordt binnen drie maanden weer opgebouwd

Eindelijk gaat nu echt de verbouwing van start. Eerst zal het hele huis met de grond gelijk worden gemaakt. Er blijven alleen een paar eeuwenoude, tachtig centimeter dikke muren staan, die de basis zullen vormen van ons kasteel. De aannemer verwacht zo’n drie maanden nodig te hebben voor de sloop en de grofbouw. Begin september hebben we dus een huis met een dak, buitenmuren, binnenmuren, een dakgoot en een betonnen veranda. Zaken als kozijnen, deuren, trap, isolatie, leidingen etc. vallen onder de afwerking. We hopen dat we nog voor de winter de kozijnen en deuren kunnen plaatsen, zodat er tijdens de wintermaanden aan de binnenkant gewerkt kan worden.

Vaste prijsafspraak

We hebben een vaste prijs afgesproken voor de sloop en de grofbouw. Zo nauwkeurig mogelijk heeft de aannemer de werkzaamheden, materialen en kosten voor ons op papier gezet. Daarbij berekende hij een zekere marge voor onverwachte zaken. Er wordt een contract opgesteld, waarin een clausule zal worden opgenomen dat eventuele extra kosten voor rekening van de aannemer zijn. Dergelijke vaste prijsafspraken schijnen hier redelijk gangbaar te zijn. Ik heb er wel enigszins vertrouwen in geloof ik.

Ik weer aan het werk!

Universiteit Veliko TarnovoEn dan nog een verbazingwekkend nieuwtje: ik heb een baan! Hier, midden in Bulgarije, staat een universiteit, een lelijk communistisch gebouw op een prachtige plek bovenop een beboste heuvel. In dit gebouw bevindt zich een lokaal met aan de muren posters van Nederlandse en Vlaamse schrijvers. Ook hangt er een grote kaart van Nederland en België. Er staat een grote boekenkast vol met Nederlandse en Vlaamse romans en lesboeken. Als je uit het raam kijkt, zie je de rivier en de huisjes op de helling aan de overkant. In dit lokaal wordt Nederlandse les gegeven aan Bulgaarse studenten. Zij studeren Toegepaste Taalwetenschappen en worden opgeleid tot tolk en vertaler. Als bijvak kunnen ze Nederlands kiezen. En wonder boven wonder mag ik vanaf oktober deze studenten Nederlandse les geven. De vakken die ik ga geven zijn Nederlandse literatuur, Vlaamse literatuur, taalverwerving en een vak genaamd ‘Literaire en Culturele Aspecten’. Het wordt een grote, maar welkome uitdaging, want er is alleen voor het vak taalverwerving een methode voorhanden.

Verwachtingen die misschien wel uitkomen

Vanaf oktober staan de zaken er dus, als alles volgens plan gaat, als volgt voor: de bouwval is weg, het kasteel staat (althans de basis ervan) en ik ben docent Nederlands. En oktober is het al over vier maanden. Ik moet als een gek Vlaamse boeken gaan lezen!

9 comments for “Verbouwing van start en baan in zicht

 1. Avatar
  Peter Sluiter
  21 mei 2015 at 13:00

  Nou, nou, nou, dat zijn bijzondere ontwikkelingen.
  Een baan, een bouwval en een kasteel. Je kunt in elk geval niet klagen over een saai en eentonig leven.

  • Katrien Lammerts
   22 mei 2015 at 12:57

   Zeg dat wel… Weer een ding waarover ik niet kan klagen. Wat moet er van mijn hobby terecht komen?

 2. Avatar
  Sandra Middel
  21 mei 2015 at 13:58

  Vooruitgang! Gefeliciteerd met je baan!

  • Katrien Lammerts
   22 mei 2015 at 13:00

   Dank je! Ben benieuwd of ik geschikt ben als docent Nederlands, we zullen zien. Ik heb wel m’n broertje leren praten zegt m’n moeder…

 3. Avatar
  geert
  21 mei 2015 at 19:57

  Wow, goed nieuws voor jullie. Eindelijk vooruitgang. Succes met het leren van Vlaamse literatuur 🙂

 4. Avatar
  EJ
  22 mei 2015 at 09:38

  Hoi,
  Wat een mooie foto; vanaf je toekomstige werkplek genomen ? Linksboven jullie toekomstig kasteel staat het vakantiehuis van 2013 toch ?
  EJ

  • Katrien Lammerts
   22 mei 2015 at 12:50

   Hai pap, inderdaad onderweg naar de universiteit genomen. Ja, dat huis ernaast daar zaten we zomer 2013. Zwembad nu dichtgegooid, want ze hadden geen vergunning en de buurvrouw had geklaagd. Maar goed ook, want dat zwembad had flink gelekt tegen de muur van ons huis aan. Krijg je op zo’n helling… Ze gaan nu een vergunning aanvragen. Hoop dat het nog 100 jaar duurt voordat ze die krijgen.

 5. Avatar
  wouter
  19 juni 2015 at 16:01

  Met rode oortjes je blogs vanaf maart zitten lezen, na een gesprekje met Evertjan , die morgen naar jullie vertrekt. Je kan in ieder geval je eigen schrijfsels al voorbeeld voor je leerlingen gebruiken. Cursus Litteraire Blogs. Lekker Up to date in onderwijswereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Het modereren van reacties is ingeschakeld. Het kan even duren voordat je opmerking wordt weergegeven.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.